Gastvrijheid sinds 1770
In 1770 zover als ze hebben kunnen terugvinden, de familie Floor hier terecht gekomen. In 1970 bij de opening van de nieuwe zaal en kegelbanen, heeft de burgermeester van Ede dit laten uizoeken door een archievaris. Deze uitkomst is als kado toen overhandigd aan de familie.
Het is begonnen als wisselplaats voor de postkoets in het pand hiernaast. Die route liep onder andere van Arnhem naar Amsterdam. Een straat verder loopt nog steeds de Postweg, welke nog heel ver te volgen is.
De mensen moesten even wachten tot de paarden gewisseld waren, en zo kwam het dat ze naast de doorrij stal even iets kwamen drinken.
Het pand heette tot ong. 1900″ De Roskam ” ( roskam is een grove kam om de manen en staart van een paard te kammen)
In 1901 is logement “De Roskam” helemaal gesloopt en is dit pand gebouwd.
Vanaf toen heette het hotel Floor.
Hotel, café, slijterij en keuken
Toch is begin 1970 het hotel gebeuren gestopt. Dit was niet meer te combineren met feesten en partijen waar steeds meer vraag naar was. En al het lawaai overlast voor de hotelgasten kon niet meer. Vroeger vonden de feesten plaats op de boerderijen bij de mensen thuis. Maar door de bouw van de gewone woningen ging dat niet meer.
De geschiedenis van dit pand gaat in ieder geval nog terug naar 1707. Toen is namelijk een juwelierszaak beroofd in Amsterdam door 2 mannen en een Vrouw.
Deze vluchten daarna per trekschuit naar Naarden, daar namen ze de postkoets richting Arnhem. Maar een oud-militair had er lucht van gekregen en ging op zijn paard achter de overvallers aan. In Lunteren haalde hij ze in en overmeesterde hen. Dat gebeurde bij de herberg naast de kerk, dus daaruit blijkt dat het toen al een drink/eet/slaap gelegenheid was.
Oud-Hollandse gastvrijheid in de 21e eeuw
In 2002 en later in 2004 is de hele boven constructie van de kap vernieuwd
inclusief het zink. Op de pannen op de zij delen na is de hele kap namelijk bekleed met zink.
In 1969 is de zaal + kelder achter het hotel bij gebouwd, omdat dit café gedeelte te klein werd voor partijen. In 2009 is deze zaal van top tot teen weer verbouwd, om aan nieuwe eisen en wensen te kunnen voldoen.
Aan het uiterlijk van het pand mag niets veranderd worden, omdat het een
monument is. Vandaar dat er op de gevel nog steeds de naam Hotel Floor staat.
Een ander verhaal is nog de grote brand op 1 april 1850. Het was 2de paasdag, waarop alle lunteranen naar de paaskolk gingen in het bos voor het paasvuur. Er was een jonge vreemdeling uit Amersfoort, toeristen werden vroeger vreemdeling genoemd vandaar het VVV-kantoor (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer kantoor), stak een paar vuurpijlen af. Deze kwamen terecht in de hooibergen achter het logement. Vanwege de vuurregen zijn in de naaste omgeving toen zo tientallen huizen afgebrand. Hierdoor werden 34 gezinnen, 135 personen dakloos. De hand brandspuit kon het vuur nooit bedwingen.
Maar in datzelfde jaar werd begonnen met de nieuwbouw met materiële en
financiële steun van de eigenaar van kasteel De schaffelaar in Barneveld, dit was een zeer welgesteld persoon. Dit kasteel staat er nog steeds prachtig bij.
Over ons
In 1991 neemt Anton Floor, de achtste telg uit de Floor-stamboom het partycentrum over. Hij moderniseert en investeert in comfort en toegankelijkheid. Maar hij houdt de geschiedenis van zeven generaties Floor in ere. En dat is nu juist net waarmee het partycentrum zich onderscheidt. Geen massale happenings, maar Oudhollandse gastvrijheid. In deze sfeer wordt elke verjaardag, bruiloft, bedrijfspresentatie of vergadering een succes.
Wesley Floor neemt het over van Anton Floor in 2023, de negende generatie, heeft de focus op het nieuwe online tijdperk. Er wordt gewerkt aan het digitaliseren, mailings en de marketing van Partycentrum Floor. Nieuwe producten worden op de kaart gezet. Het partycentrum behoud zijn karakter maar blijft ook bij de tijd.